OUT OF THE DARKNESS

OUT OF THE DARKNESS

06/20/2012

The main challenge facing this brownstone stair hall was its lack of natural light and clumsy circulation. With a few key design moves, we were able to open up the space, and provide ample natural daylight to an otherwise somber area typical of century old row houses.

The existing stair hall suffered from a lack of natural light and tunnel-like layout.

fixed-2

First, the awkwardly-narrow enclosure was removed.

fixed-3

Reversing the direction of the staircase facilitated the daily arrival of residents to living spaces on the main floor.

fixed-4

The new stair feels more spacious with open risers and a thin, steel railing. Glazed floor panels allow light to filter down from a new skylight 3 stories above.

Partner in Charge: Brendan Coburn

Project Architect: Janelle Gunther

Project Team: Jean-Luc Torchon (posted by)

Contractor: Pilaster Inc.