Williamsburg Downside Up
This was a gut renovation of a three-story row house in dilapidated condition in Williamsburg. Its location afforded spectacular views of the East River, midtown Manhattan and the Empire State Building, but much of the interior was “landlocked” without exposure to any natural light. Our scheme had a single goal: increase the level of natural light filtering into the home.

The bulkhead and roof deck became an opportunity to capture light, while providing an outdoor “room” for gathering and reclining. A central stair tower consisting of glass, iron, and wood bounces the light down into the lower floors. A glass panel was embedded in the wall of the master bath to further reflect and refract light throughout. The floor plan was inverted to feature bedrooms and an office on the first and second floors, with communal rooms for cooking, dining, and living on the airy third floor, just below the roof deck.

PROJECT INFO

LOCATION   |   Williamsburg, Brooklyn
SIZE   |   1800 sf
YEAR COMPLETE   |   2005
SCOPE   |   Gut renovation of a 3-story row house.

CREDITS

PARTNER IN CHARGE | Brendan Coburn
PROJECT TEAM   |   Janelle Gunther
INTERIOR DESIGN   |   Catherine Brophy
STRUCTURAL ENGINEER   |   Grigg & Davis Engineers, PC
EXPEDITOR   |   J. Callahan Consulting, Inc.
CONTRACTOR   |   Pilaster Inc.
PHOTOGRAPHER   |   Catherine Tighe