CARROLL GARDENS WHIMSY

CARROLL GARDENS WHIMSY

PROJECT DETAILS
This building, like many of the same era, required a complete reconstruction of the floor framing and rear wall.  Currently not landmarked, the Carroll Gardens neighborhood granted some freedom when designing the new rear facade. It was a must that the kitchen connect directly to the new lush and active garden (one of the owners is a trained chef), so the design takes full advantage of the southern exposure with maximized glazing.

The Parlor Floor is reserved for formal entertaining, with a dining room and serving buffet that overlook the kitchen and family room below.  A built-in banquet at the less formal Garden Floor dining nook allows plenty of space for a desk area and Saarinen table. On the top floor, a small bar serves both a media room and an expansive roof deck, which boasts a fireplace as well as open views of Lower New York Harbor. 

This house incorporates the owners’ love of entertaining while providing space for the entire family on a day-to-day basis.  With plans to live in this space for the next 10 years, the design had to marry the developing needs of a growing family with the unique features of Brooklyn’s row house architecture.

This project was featured in NYC&G.

PROJECT INFO

Carroll Gardens, Brooklyn

5500 sf

2012

CREDITS

Brendan Coburn

Jesse Fearins, Yuliya Ilizarov

Tamara Eaton Design

Grigg & Davis Engineers, PC

J. Callahan Consulting, Inc.

Pilaster, Inc.

Rachael Stollar

SIMILAR PROJECTS

BOERUM HILL BEAUT
BROOKLYN HEIGHTS TAILORED MODERN