Carroll Gardens Comeback
Long empty, this woefully-dilapidated brick rowhouse had no running water or electricity, and the rear yard was a tangle of overgrowth. A gut renovation breathed new life into the solid shell, a light & airy abode for the clients and their two pet pigs. Linoleum flooring on the home’s main floor allows for easy maintenance, transitioning to a new deck with shallow, pig-friendly steps to the rear yard. The building’s diminutive footprint is made to feel larger with a double-height space at the rear of the building. The kitchen and seating area is surrounded by a mezzanine, providing access to the floor-to-ceiling bookshelves flanking the original marble fireplace. Large, north-facing windows provide ample light that is not harsh. Once the neighborhood eyesore, now the new kid on the block and a home once again.

PROJECT INFO

LOCATION   |   Carroll Gardens, Brooklyn
SIZE   |   1880 sq ft
YEAR COMPLETE   |   2011
SCOPE   |   Gut renovation of a 3-story row house

CREDITS

PARTNER IN CHARGE   |   Brendan Coburn
PROJECT TEAM   |   Janelle Gunther, Sarah Ramsey, Jean-Luc Torchon
STRUCTURAL ENGINEER   |   Grigg & Davis Engineers, PC
EXPEDITOR   |   J. Callahan Consulting, Inc.
CONTRACTOR   |   E. L. Contracting
PHOTOGRAPHER   |   Cameron Neilson