Amagansett Cottage
Originally constructed and modestly expanded over the course of the 1910s and 20s, this fish shack just off the main drag in Amagansett never benefited from the oversight of a consistent master planner. The result was a hodge-podge of tiny rooms under a low-slung ceiling with an irresistibly salty appeal.

We gutted the 520 sq. ft. cottage and reprogrammed its interior, creating two identical side-by-side bedrooms. Privacy is afforded by sliding partitions in lieu of swinging doors. A bathroom with a lavish stall shower gave the bathroom more space, as did the addition of a pocket door. An outdoor shower accommodates a second bather. The opening up of the kitchen/dining area permits fluid circulation into the living area. To give the cottage a roomier feel, we removed the existing low ceilings and clad the existing gable shape in pine shiplap. The structure’s livable space was expanded substantially by creating three exterior “rooms”, a sundeck for lounging, a patio for grilling, and a pergola-shaded loggia for dining.

PROJECT INFO

LOCATION   |   Amagansett, New York
SIZE   |   520 sf
YEAR COMPLETE   |   2002/2009
SCOPE   |   Gut renovation and reprogramming of an early 1900’s fisherman’s house.

CREDITS

PARTNER IN CHARGE   |   Ward Welch in collaboration with Paul Rice Architecture
INTERIOR DESIGN   |   Ward Welch, Paul Rice
CONTRACTOR   |   Michael Davies, Inc.
PHOTOGRAPHER   |   Catherine Tighe