ARCHIVE:

2012

TRIP TO BUG ACRES

TRIP TO BUG ACRES

11/19/2012

Our in-house photographer, Rachael Stollar, recently took a trip to Woodstock, NY to photograph this recently completed project.  Captured just before the end of the fall season, these images give an indication of how the house is already starting to blend with its natural surrounds.  Check out the full set of project photos here: Bug Acres.

READ MORE >

NYTIMES ARTICLE: THE BROWNSTONE REVISIONISTS

NYTIMES ARTICLE: THE BROWNSTONE REVISIONISTS

11/12/2012

CWB was featured in an article about current brownstone renovations in Brooklyn and how the process has evolved since the early ’70s.  Our own restoration project, Carroll Gardens Comeback, was featured as an example of a modern brownstone reno.  Check out the article here.

READ MORE >

THE BROWNSTONE RUNDOWN: STREETEASY

THE BROWNSTONE RUNDOWN: STREETEASY

10/31/2012

The last installation of the “spotlight on masonry” articles that Brendan wrote up for streeteasy.com has been posted.  Check it out, along with the previous two articles: Greek Revival & Italianate Rowhouse.

READ MORE >

STREETEASY: THE BROWNSTONE RUNDOWN

STREETEASY: THE BROWNSTONE RUNDOWN

10/23/2012

Looking to advance their “Own Your Home” blog, Street Easy asked Brendan Coburn to contribute a series of articles highlighting Brooklyn’s brownstone row houses. Brownstone renovations are an essential part of what we do here at CWB, each new project presenting its own unique blend of issues.

READ MORE >

FINISHING TOUCHES

FINISHING TOUCHES

08/07/2012

Some finishing touches happening in Woodstock, NY.  This sculptural fixture is a Lindsay Adelman glass globe chandelier that will hang over a custom white oak dining table with a blackened steel base.

READ MORE >

AFTER THE STORM

AFTER THE STORM

07/05/2012

Restoring the facade of this Brooklyn Heights row house was not originally part of this renovation.  Nature, however, had other plans.  During Hurricane Irene in 2011, a large (and notably historic) American elm tree fell onto the facade, creating significant damage to the existing asbestos clapboard siding.  The Owner was forced to explore options for new siding and finally decided upon historically appropriate wood clapboard through the direction of the Landmarks Preservation Commission.  The final result has given the house an enhanced presence on the street, re-establishing its historical origins. BEFORE and... ... AFTER AFTER photographs by Aviad Barness Partner in Charge: Brendan Coburn Project Architect: Brian Hagood Contractor: Creative Renovations

READ MORE >

OUT OF THE DARKNESS

OUT OF THE DARKNESS

06/20/2012

The main challenge facing this brownstone stair hall was its lack of natural light and clumsy circulation. With a few key design moves, we were able to open up the space, and provide ample natural daylight to an otherwise somber area typical of century old row houses. The existing stair hall suffered from a lack of natural light and tunnel-like layout. First, the awkwardly-narrow enclosure was removed. Reversing the direction of the staircase facilitated the daily arrival of residents to living spaces on the main floor. The new stair feels more spacious with open risers and a thin, steel railing. Glazed floor panels allow light to filter down from a new skylight 3 stories above. Partner in Charge: Brendan Coburn Project Architect: Janelle Gunther Project Team: Jean-Luc Torchon (posted by) Contractor: Pilaster Inc.

READ MORE >

“BUILDING” IN BOERUM HILL

“BUILDING” IN BOERUM HILL

06/14/2012

The stairs at this 4-story row house in Boerum Hill had to be refurbished and the original railing had been replaced during a previous renovation. To replicate the original detailing with a winding wooden handrail would have forced the Owner to sacrifice in other areas. They needed an option that would showcase the stair while being relatively inexpensive. CWB came up with a sculptural steel and walnut railing extending from the top of the stairs to the entry hall at the parlor level. These snapshots show the early stages of installation. At the 2nd floor, an old fireplace gets a modern face-lift in the new family room. This custom mantel incorporates storage and functionality with an L-shaped hearth stone, currently hidden to protect it during construction. The fireplace surround will be surfaced with a Venetian Plaster finish. Project Architect: Brian Hagood Project Team: Rachael Stollar (& photos taken by) Contractor: E.L. Contracting

READ MORE >